Sähkönsäästäminen tärkeää tänä talvena – Kannonkoskella tulee varautua myös sähkökatkoksiin


Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota vaikuttaa koko Euroopassa ja siten myös Kannonkoskella. Talvi 2022-2023 tulee olemaan poikkeuksellinen monella tavalla, sillä koko suomalaisen yhteiskunnan tulee varautua sähköpulaan ja myös lyhyitä sähkökatkoja. Nämä parin tunnin pääasiassa ennakkoon tiedotetut sähkökatkot eivät aiheuta merkittäviä ongelmia, jos niihin on varauduttu etukäteen.

Tärkeintä sähkön riittävyyden varmistamiseksi ja sähkökatkojen ehkäisemiseksi on säästää sähköä eri tavoin. Myös Kannonkosken kunta säästää sähköä omassa toiminnassaan. Kuntaorganisaatioiden säästötoimenpiteiden lisäksi kaikkien kuntalaisten on toivottavaa säästää sähköä. Sähkön käyttö on suurimmillaan aamuisin ja iltaisin. Varsinkin kovimpien pakkasten aikaan sähkön käyttöä kannattaa välttää näissä ajankohdissa, jos se ei ole välttämätöntä.

Sähkökatkoista ilmoitetaan lähtökohtaisesti ennakkoon. Alustava tieto mahdollisesta sähkökatkosta tulee ilmoitus noin päivää ennen sähkökatkoa ennakkoarvioihin perustuen. Tarkempi tieto sähkökatkon toteutumisesta kerrotaan samana päivänä muutamia tunteja ennen katkoa. Erilaisista häiriötilanteista johtuen myös ennakkoon ilmoittamattomia sähkökatkoja voi aiheutua. Varmista, että saat häiriötiedotteet sähköverkkoyhtiöltä sekä mahdollisesti muilta toimijoilta.

Kannonkoskella sähköverkkoyhtiönä toimii Elenia. Elenian sivuilla on tietoa sähkökatkoihin varautumisesta ja toiminnasta niiden aikana. Suosittelemme tilaamaan myös häiriöviestit Elenia Aina -verkkopalvelusta. Häiriöviesteillä verkkoyhtiöt tiedottavat ajantasaisesta tilanteesta. Sähkön käyttöön, sähkökatkoihin ja niihin varautumiseen liittyvää tietoa jaetaan tarvittaessa myös Kannonkosken verkkosivuilla ja tarpeen tullen kohdennetulla tiedottamisella vesi- ja viemärilaitoksen asiakkaille tekstiviestitiedotteina.  Tekstiviestitiedottaminen perustuu ajantasaisiin yhteystietoihin. Mikäli tiedätte että puhelinnumeronne on vaihtunut tai olet epävarma onko kunnalla ajantasainen puhelinnumero, suosittelen ilmoittamaan / varmistamaan voimassaolevan puhelinnumeron. Ilmoitukset tekniseen toimistoon Senja Jormakalle senja.jormakka [at] kannonkoski.fi (senja[dot]jormakka[at]kannonkoski[dot]fi) / 044 459 6141.

Langattomat internet-yhteydet (4G ja 5G) toimivat vain hyvin lyhyen ajan sähköjen katkeamisen jälkeen, noin 15 minuuttia. Puhelu- ja tekstiviestiyhteydet toimivat 2-6 tuntia sähköjen katkeamisesta.

Sähkökatkot vaikuttavat myös vedenkäyttöön, sillä suuri osa vedensiirrosta tehdään sähkökäyttöisillä pumpuilla. Kannonkosken vedenottamolla on varavoimageneraattori, jolloin veden saanti on turvattu sähkökatkojen aikana.

Kannonkosken kunnan jätevedenpuhdistamo on myös varavoimakoneella varmistettu prosessin turvaamiseksi, mutta viemäriverkoston jätevesipumppaamot eivät ole turvattu jatkuvalla varavoimalla. Jätevesipumppaamoita voidaan käyttää kunnan siirrettävällä aggregaatilla. Jätevesipumppaamoissa on riittävä puskuri  jätevedelle, lisäksi jätevesipumppaamot ajetaan käsiohjauksella tyhjiksi suunnitelmallisissa sähkökatkoissa.

Suosittelemme välttämään runsasta veden käyttöä sähkökatkojen aikaan, esimerkiksi suihkussa käyntiä. Näin turvataan viemäriverkoston toimintavarmuus sekä turvataan niiden kiinteistöjen vedenkäyttö, jotka eivät voi rajoittaa veden käyttöä. Näistä esimerkkeinä koulu ja vanhusten palvelutalo.

Kunnan kiinteistöissä ja palveluissa toiminta sähkökatkojen aikana suunnitellaan kiinteistö- ja palvelukohtaisesti. Tekninen toimi vastaa omalta osaltaan tarvittavista toimenpiteistä, mutta lähtökohtaisesti toiminnan varautumissuunnittelu katkojen aikana tehdään tilan käyttäjäorganisaation toimesta. Myös asiakkaille tiedotetaan toiminnasta tilassa sähkökatkojen aikana. Kyläkunnilla toimii useita vesiosuuskuntia. Varmista, että puhelinnumerosi on ajantasainen vesiosuuskunnan tiedossa. Kysy samalla oman vesiosuuskuntasi varautumisesta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivuilla on yleistä tietoa sähkönjakelusta ja sähköpulasta sekä eri toimijoiden rooleista ja vastuista. Kantaverkkoyhtiö ohjeistaa alueellisia sähköverkkoyhtiöitä.

Sähkökatkoihin tulee varautua myös muilla tavoin ennakkoon. Varaa kotiisi kotivaraa eli ruokaa, retkikeitin, vettä, lääkkeitä, käteistä rahaa sekä muita sähkökatkon aikana tarvittavia asioita. Kotivarasta voit lukea sivustolta 72tuntia.fi. Sähköjen katketessa katkaise virta kodinkoneista ja sähkölaitteista (erityisesti paljon lämpöä tuottavat laitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja kiuas). Näin voit vähentää tulipalon riskin sähköjen palauduttua. Sähkökatkon päättymisen näet, kun jätät yhden valaisimen päälle. Älä avaa turhaan jääkaappia tai pakastinta, jotta ne pysyvät viileinä. Älä aseta kynttilöitä palamattomalle alustalle tai jätä niitä valvomatta.

Terveisin,

Kannonkosken kunta