Isohiekan laavu ja kota

Isohiekka

Karttapaikka - Maanmittauslaitos

 

Isossa hiekassa sijaitsee

- laavu, jossa tulipaikka
- keittokatos
- puuliiteri ja puita
- wc

Esteettömyys

Isohiekka ei ole esteetön kohde.
- autolla pääsee parkkipaikalle n. sadan metrin päähän laavusta ja kodasta
- polku on kapea, eikä sovellu esim. pyörätuolille

Yleisesittely

Tie ja maakuntaura päättyvät parkkipaikalle luonnonsuojelualueen reunaan. Pitkospuut johtavat taajan ja nuoren mänty- hieskoivu- pihlaja- haapa- kuusi- sekametsikön halki matalalle rantaterassille hienoon männikköön.  

Kohteen monipuolisuutta lisää satojen metrien mittainen hiekkaranta, lahti syvenee hitaasti. Kahlaamalla pääsee jopa viereiseen saareen, joka onkin suosittu piknikpaikka. Ehdoton ykköskohde pohjois-Kannonkoskella.

Kasvitietoja

Lajiston monimuotoisuus vähenee pitkospolun varsimetsiköstä rantaterassille ja taas lisääntyy hiekkarannan ulkoreunojen ranta-alueille. Pitkosmetsikön parempaa kasvupohjaa kuvastavat mm. metsäimarre ja –alvejuurisaniaiset, metsätähti, mustikka, oravanmarja sekä lehväsammallaikut.

Rantaterassin mäntyjen, kuusten ja rauduskoivujen alla varvustossa ovat tavalliset puolukka, kanerva ja variksenmarja. Eniten lajeja löytyy hiekkarannan oikealta puolelta kivikkoniemeltä. Puuvartisista edustettuina ovat hieskoivu, tervaleppä, pohjanpaju, korpipaatsama ja juolukka. Ruohovartisista rantakasveista jalansijaa ovat saaneet mm. suoputki ja –orvokki, luhtakuusio, kurjenjalka, ranta-alpi ja rantamatara. Vettä vasten on viiltosaratuppaita ja selvästi vedessä mm. ratamosarpio, järvikorte ja järvikaisla.Kuva poistettu.