Koiralahti ja Surmasalmi

Koiralahti Bay and Surmasalmi Strait

Koiralahti ja Surmasalmi.

Kartalla (Map)
Video

Yleisesittely

Kun jatketaan eteenpäin ja käännytään seuraavasta oikealle päädytään Koiralahden rantaan. Rantavyöhyke on luonnonsuojelualuetta ja on myös suojavyöhyke järveä vastaan. Rannalta katsottuna vasemmalla näkyvä kapeikko on Surmasalmi. Koiralahti syvenee heti rannoiltaan rotkomaisesti 23 metriin asti. Kohteessa ei ole palvelu-rakenteita, se on lähinnä poikkeamis- ja maisemapaikka.

Kasvitietoja

Kohteen kasvillisuus on luontaista ja monikerroksista. Sekapuusto koostuu männystä, kuusesta ja haavasta, rannassa on harmaaleppää ja isoja hieskoivuja. Alle jäävät mm. kotipihlaja, kotikataja ja raita. Paremman kasvupohjan tyyppilajistoa ovat oravanmarja, lillukka, metsäalvejuuri, metsäkorte ja metsämaitikka.

Tarinaa

Surmasalmessa on talvellakin sula virtapaikka. ”Eräs mies oli ostanut järven takaa hevosen ja lähti ajamaan jään yli kotiin. Mies nukahti rekeen ja hevonen kiertyi takaisin kotiinpäin. Hevonen veti reen sulaan, molemmat hukkuivat”. Siitä nimi.

"Paneppas, Juliaana, silimivettä, minä lähenki tästä nyt matkalle, ja kun kymmenen minnuuttia kontin kiel lepattaa, nii minnoon jo Arkangelin rajalla, sano Touhu-Janne akalleen." (Kannonkoskella sanottua)